CHRISTIAN BADEA

Christian Badea a fost elogiat pe parcursul întregii sale cariere, care se desfășoară pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte și opere ale lumii, în Europa, America de Nord, Asia și Australia.

La Carnegie Hall (New York),  Suntory Hall (Tokyo), Salle Pleyel (Paris), sau la Concertgebouw (Amsterdam), Christian Badea a dirijat orchestrele Royal Philharmonic, BBC Symphony, Gothenburg Symphony, Filarmonica Cehă și din Sankt Petersburg, Residentie Orchestra, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre Nationale de Lyon, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Maggio Musicale Orchestra (Florența), Gulbenkian Orchestra (Lisabona) și Orquesta Nacional de España, printre multe altele. 

În Asia, a dirijat Filarmonica din Hong Kong iar, la pupitrul Tokyo Philharmonic, a făcut un turneu în Japonia.

În America de Nord, a fost invitat la Pittsburgh Symphony, Detroit, Atlanta, National Symphony și Baltimore Symphony, printre altele.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea colaborează frecvent cu marile teatre de operă ale lumii.

La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat ce cuprinde multe dintre producțiile difuzate de MET în întreaga lume.

Printre teatrele de opera unde Christian Badea a fost invitat să dirijeze se numără Opera de Stat din Viena, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Bayerische Staatsoper din Munich, Staatsoper din Hamburg, Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf, Grand Théâtre din Geneva, Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles,  Netherlands Opera din Amsterdam, Royal Opera din Copenhaga și Stockholm, Oslo Opera, Teatro Regio din Torino și Teatro Comunale din Bologna, Opera National din Lyon și, în America, companiile de operă din Houston, Dallas, Toronto, Montréal și Detroit.

Christian Badea a dirijat de curând o nouă producție de Don Carlo de Verdi, pusă în scenă la Göteborg Opera și considerată ”de clasă mondială” de către critici.

În 2011, Christian Badea a deschis Festivalul Internațional ”George Enescu” cu două concerte la pupitrul Orchestrei Residentie din Haga.

În 2012 a fost invitat să dirijeze la Sydney o nouă producție a operei Die tote Stadt, de Erich Wolfgang Korngold, un triumf la public și la critică deopotrivă. Colaborarea cu Opera Australia include numeroase producții și va continua în stagiunie viitoare cu Otello, Falstaff și Turandot.

După un debut de mare succes cu Tannhauser la Opera din Budapesta, Christian Badea a revenit în 2015 pentru a dirija Der Fliegende Hollander și Parsifal, de Wagner și concerte cu Filarmonica din Budapesta.

Începând din 2012, Christian Badea este Dirijor Principal al Filarmonicii “George Enescu” din București.

Repertoriul său cuprinde o arie vastă, de la lucrările lui Bach, Haydn, Mozart și Beethoven la compozitorii secolului XXI. Programele sale au inclus deseori creațiile compozitorilor secolului XX ca Zemlinsky, Schoenberg, Berg, Webern, Bartok, Prokofiev, Șostakovici, Stravinsky, Messiaen, Ligeti și Berio.

Interesul deosebit al lui Christian Badea față de cultura franceză se manifestă în programele și înregistrările dedicate compozitorilor francezi.

Repertoriul de operă pe care l-a dirijat integrează peste 100 de opere, în rândul cărora se disting cele semnate de Mozart, Strauss, Wagner, Verdi, Puccini, Ceaikovsky, și de compozitorii secolului XX - Prokofiev, Șostakovici, Stravinsky, Berg și Samuel Barber. S-a aplecat cu precădere asupra repertoriului italian și francez, pentru care a colaborat cu cei mai mari interpreți ai ultimelor două decade. 

Preocuparea lui Christian Badea față de muzica contemporană i-a prilejuit colaborarea directă cu mulți compozitori printre care - Leonard Bernstein, Samuel Barber, Peter Mennin, Michael Tippett, George Crumb, John Corigliano, Christopher Rouse și compozitori români ca Dan Dediu, Cornel Țăranu și Ștefan Niculescu, ca să numim doar câțiva.

Discografia sa cuprinde înregistrarea Simfoniei nr.3 de Saint Saens, cu Royal Philharmonic, pentru casa de discuri Telarc și înregistrări premiate ale simfoniilor compozitorilor americani Roger Sessions și Peter Mennin.

Înregistrarea live a operei Antoniu și Cleopatra de Samuel Barber, sub bagheta lui Christian Badea, a câștigat premiul Grammy.

Christian Badea a dirijat concerte și spectacole de operă televizate în Statele Unite ale Americii, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie, Austria și Japonia și spectacole desfășurate în festivaluri renumite din Florența, Viena, Paris, Munich, București, Hong Kong și Verona.

A fost director muzical al Festivalului "Dei due Mondi” din Spoleto (Italia) si Charleston (SUA) , timp de 10 ani.       

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Misha Maisky, cântăreți de operă - Placido Domingo, Renée Fleming, Bryn Terfel, Natalie Dessay, Thomas Hampson și regizori - Stefan Herheim, Bruce Beresford, David Pountney, John Cox, Werner Herzog, Andrei Șerban și Keith Warner.  

Christian Badea și-a început cariera muzicală ca violonist. A studiat cu Ștefan Gheorghiu la Conservatorul din București și s-a perfecționat la Geneva și New York, cu Henryk Szeryng și Dorothy DeLay. A studiat dirijatul la Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan și la Juilliard School din New York. Unul din mentorii săi cei mai importanți, la New York, a fost Leonard Bernstein. 

Pe lângă numeroasele sale angajamente în concerte și spectacole de operă, Christian Badea a lucrat în mod regulat cu tinerii muzicieni, în master class-uri și proiecte orchestrale în New York, Montréal, Copenhaga, Göteborg, Stockholm, Melbourne și București. 

Din dorința de a ajuta la dezvoltarea tinerelor generații de muzicieni, Christian Badea a înființat, în decembrie 2011, Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM). Programele FREM oferă tinerilor muzicieni deosebit de talentați din România posibilitatea de a se perfecționa, prin proiecte de cea mai înaltă calitate artistică, alături de colegii lor din alte țări și de muzicieni de renume internațional. In acelasi timp, Fundatia organizeaza proiecte de cea mai inalta valoare artistica precum Festivalul International de Muaica Sibiu- Hermannstadt si proiectul PARSIFAL LA ATENEUL ROMAN - in partenariat cu Filarmonica "George Enescu"

Christian Badea a primit numeroase distinctii in cursul carierei sale. In Romania , el a fost distins cu ordinul "Nihil sine Deo" de catre Majestatea Sa Regele Mihai I, ordinul Meritul Cultural al Presedentiei Romaniei si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Muzica Bucuresti. 

In urmatoarele stagiuni, in paralel cu activitatea sa la pupitrul Orchestrei Filarmonice "George Enescu" si cu proiectele organizate de Fundatie, Christian Badea va continua sa fie oaspetele Operei din Sydney, cu Tosca in 2017 si al Operei din Budapesta, cu o noua productie a "Dialogurilor Carmelitelor" de Poulenc.