LA STRAVAGANZA

Povestea unei orchestre de fete

Unul dintre cele mai interesante și originale episoade din istoria muzicii, povestea orfelinatului de fete Ospedale della Pietà, ne poartă în urmă cu 300 de ani, într-o perioadă plină de glorie a muzicii baroce și a orașului Veneția. Potrivit unui riguros program de educație muzicală, cele care aveau talent erau instruite la cel mai înalt nivel pentru a deveni muziciene de prim rang.

Ospedale della Pietà avea, în acele vremuri, una dintre cele mai bune și mai renumite orchestre din Europa. Artiști, scriitori și, desigur, mulți turiști veneau la Veneția pentru a le asculta în concerte în care repertoriul era predominant alcătuit din lucrările lui Vivaldi.

Timp de 30 de ani, "il Prete Rosso" (preotul cu părul roșu, cum era numit Antonio Vivaldi) a fost profesor, solist și dirijor al ansamblurilor de fete, majoritatea lucrărilor sale fiind scrise pentru muzicienele din Ospedale.

După 300 de ani reluăm și reactualizam istoria și tradiția orchestrei de fete a lui Vivaldi cu muzicienele noastre – tinere, talentate și frumoase (niciuna din ele orfană!), sub conducerea unui demn urmaș a lui Vivaldi – virtuozul venețian Giuliano Carmignola, cunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre cei mai mari violoniști ai stilului baroc.

Ansamblul își ia numele de la seria de 12 concerte compuse de Vivaldi în 1712, subtitlul "La Stravaganza".