VLAD MAISTOROVICI

Vlad Maistorovici - compozitor invitat la Festivalul Sibiu 2014

Unul din cei mai interesanți artiști ai generației sale, Vlad Maistorovici îmbină cariera de violonist cu cea de compozitor. Concertează pe scenele internaționale - ca solist - în recitaluri și concerte de cameră, având un repertoriu larg de muzică clasică și modernă. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști reputați. 

La 16 ani, la recomandarea lui Lory Wallfisch, Vlad Maistorovici câștigă o bursă completă la Școala Yehudi Menuhin, unde o are ca profesor de vioară pe Natalya Boyarskaya. La Colegiul Regal de Muzică din Londra studiază vioara cu Felix Andreivsky, iar compoziția cu Mark-Anthony Turnage și Jonathan Cole. Deține diploma de „Master Solist” la vioară, sub îndrumarea lui Pierre Amoval, la Conservatorul din Lausanne. 

Vlad Maistorovici a câștigat premii acordate de The Tillet Trust, Young Concert Trust și Competiția Internațională „Remember Enescu”. A evoluat - ca solist și membru în ansambluri camerale - pe scene precum Wigmore Hall (Londra), Queen Elisabeth Hall (Londra), Cadogan Hall (Londra), The Sage Gateshead (Marea Britanie), Sala Flagey (Bruxelles), Casa de Cultură Helferei (Zürich), Sala Mare a Conservatorului din St. Petersburg, Merkin Hall (New York). 

De-a lungul timpului, a fost invitat la festivaluri prestigioase din Verbier, St. Prex, Newbury, Spoleto și România (Festivalul Internațional „George Enescu” și SoNoRo). A concertat - ca solist - cu Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Cameră Lausanne, London South Bank Simfonia și Orchestra Radio București. În perioada 2012–2013, a fost violonist solist al Ansamblului Contrechamps din Geneva. 

Este membru fondator al Cvartetului „Mercury”, un ansamblu dinamic care se dedică proiectelor inovatoare. Cel mai recent proiect, „Queen Classics”, este un tribut adus de Maistorovici idolului său rock Freddie Mercury - vioara evocă stilul de interpretare sofisticat al grupului și al legendarului său solist. 

Vlad Maistorovici predă cursuri la Academia Lilla din Stockolm, Școala Internațională de Vară din Dartington, Conservatorul din Geneva și Universitatea de Muzică din București. 

Compozițiile lui Vlad Maistorovici sunt apreciate - deopotrivă - de critici și de public.  

„Atrăgătoare și intensă“ (Musical America), oferind „contraste vii” (Financial Times) și „claritate în exprimare” (Actualitatea Muzicală), muzica lui Vlad Maistorovici este interpretată de mari orchestre. 

„Siguranța tehnică, îmbinată cu dorința de autodepășire, creează o interpretare explozivă.” - Musicweb International