TAMÁS VARGA

Tamás Varga - violoncelist

Tamás Varga a absolvit cum laudae Academia de Muzică Franz Liszt” din Budapesta. A urmat cursuri de perfecționare cu mai mulți artiști importanți, dintre care Uzi Wiesel l-a primit ca bursier la Academia Rubin din Tel Aviv.  

După ce a câștigat a doua oară Concursul Național de Muzică al Ungariei, în 1987, Tamás Varga a devenit unul din cei mai căutați violonceliști din țara sa. 

Tamás Varga este principalul violoncelist al Orchestrei Filarmonicii din Viena și al Operei de Stat din Viena. Printre concertele sale excepționale se numără Triplul Concert de Ludwig van Beethoven - interpretat sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli - și debutul său la BBC Proms, la Royal Albert Hall (Londra, 2003). 

De-a lungul timpului, Tamás Varga a concertat în Europa, Canada, Australia, Africa de Sud și Japonia. În anul 2004, a avut un turneu în Spania, unde a susținut concertele lui Antonín Dvorák și Camille Saint-Saëns, cu Orchestra Filarmonică din Budapesta.

În completarea activității sale remarcabile de solist, Varga face parte și din ansambluri camerale, precum Trio-ul Vienna Philharmonia și Wiener Kammerensemble. 

Tamás Varga a organizat și interpretat concertul Remembering Piatigorsky” (la comemorarea a 100 de ani de la nașterea celebrului violoncelist Gregor Piatigorsky), la Sala Brahms a Wiener Musikverein” - concert foarte apreciat de presă și public. De asemenea, violoncelistul a organizat ciclul Dvorák și Lumea Nouă”, în cadrul căruia a interpretat împreună cu pianiștii Gottlieb Wallisch și Christopher Hinterhuber. 

Nenumăratele participări de succes la festivalurile internaționale de referință - precum Festivalul Primăverii din Budapesta sau Festivalul din Rheingau - stau mărturie a valorii lui Tamás Varga pe scena muzicii de cameră.

Tamás Varga a înregistrat în anul 2004 suitelele integrale pentru violoncel de Bach, pe care le-a cântat pe un instrument baroc cu cinci coarde.   

Violoncelistul se implică în colaborări cu tineri artiști, cărora le împărtășește experiența sa, cu entuziasm și generozitate. A susținut master classesîn Pretoria (Africa de Sud), la Universitatea Bruckner (Linz), la Școala de Muzică Bartók (Budapesta) și la Academia Gustav Mahler (Italia).