CVARTETUL BORODIN

Cvartetul Borodin

Vioara 1                 Ruben Agaronian

Vioara 2                 Serghei Lomovski

Violă                       Igor Naidin

Violoncel               Vladimir Balșin

Cvartetul Borodin se bucură de un prestigiu greu de egalat în lumea muzicii de cameră, fiind recunoscuți pentru intensitatea și virtuozitatea interpretării. În istoria sa de peste 60 de ani, a impus o tradiție interpretativă unică a capodoperelor aflate în centrul repertoriului său. 

Afinitatea particulară a Cvartetului Borodin față de repertoriul rus a fost stimulată de relația apropiată cu Dimitri Șostakovici, care a supervizat personal studiul fiecăreia dintre piesele sale. Considerate în mod universal drept interpretări de referință, Cvartetul Borodin a cântat ciclul complet al cvartetelor lui Șostakovici în toată lumea, pe scenele din Viena, Zurich, Frankfurt, Madrid, Lisabona, Sevilla, Londra, Paris și New York. În ultimii ani, ansamblul și-a extins repertoriul cu lucrări de Beethoven, Schubert, Prokofiev, Borodin și Ceaikovski,  continuând să fie invitați și aclamați în cele mai mari săli de concert ale lumii.

Cvartetul Borodin a fost înființat în 1945, de patru studenți ai Conservatorului din Moscova. Membrii actuali ai Cvartetului sunt Ruben Agaronian, SergheiLomovski, Igor Naidin și Vladimir Balșin. Aceștia se alătură altor muzicieni faimoși, pentru a explora valențele repertoriului muzicii de cameră: Dimitri Șostakovici, Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovici, Yuri Bashmet, Elisabeta Leonskaia, Natalia Gutman, Elisso Virsaladze și Christoph Eschenbach. Ansamblul oferă, de asemenea, masterclass-uri.

În 2005, cu prilejul aniversării a 60 de ani de activitate muzicală, ansamblul a interpretat seria completă a cvartetelor de Beethoven, la Filarmonicile din Amsterdam și Viena. Mari instituții muzicale din Moscova, Londra (Wigmore Hall) și Paris (Théâtre des Champs-Elysées) au organizat Concerte de gală pentru a onora contribuția Cvartetului Borodin la istoria muzicii secolului XX. Ansamblul a susținut recitaluri la Madrid, Rotterdam, Bruxelles, Geneva, Munich, Lisabona, Barcelona, Atena, Cologne, Istanbul, Zurich, Berlin, Moscova, New York și Londra, cu piese de Mozart, Schubert, Brahms, Ceaikovski, Stravinsky, Șostakovici și —desigur— Borodin.

Casa de discuri Chandos a lansat înregistrarea ciclului complet al cvartetelor de Beethoven în interpretarea lor, în cadrul proiectelor aniversare. Prima înregistrare a Cvartetului marca Onyx —cu lucrări de Borodin, Schubert, Webern și Rachmaninov— a fost nominalizată la Premiul Grammy în 2005, la categoria „Cea mai bună interpretare a muzicii de cameră”. 

Cvartetul deține un palmares excepțional de înregistrări realizate pe parcursul mai multor decade cu cele mai prestigioase companii muzicale (EMI, Virgin Classics, RCA și Teldec). Dintre înregistrările realizate cu Teldec, discul Cvartetelor și Suvenirurilor din Florența de Ceaikovski a primit Premiul Gramophone în 1994.

The Financial Times a declarat interpretarea Cvartetului Borodin ca având „o profunzime ce revelează cele mai intime colțuri ale sufletului uman”.

The Independent a apreciat „autoritatea deosebită” și o „strălucire aproape supranaturală” a Cvartetului în interpretarea muzicii lui Șostakovici.

The Telegraph a numit concertul Cvartetului Borodin de la Wigmore Hall în topul celor mai bune 10 momente muzicale ale anului 2010 și a recunoscut valoarea inestimabilă a deceniilor sale de experiență.

http://borodinquartet.com/